​DECIZIA nr. 264/23.02.2017/I pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 453/312/2015 (3472/2016)

​Prin decizia nr. 264/23.02.2017/I Curtea de Apel Bucuresti a solutionat in mod definitiv atat pe latura penala cat si pe latura civila un caz de malpraxis medical, fiindu-i reprosat inculpatei Dinu Valentina ca nu si-a indeplinit obligatiile sale de medic in mod culpabil in momentul in care nu a efectuat o operatia de cezariana lui Uzea Ecaterina desi aceasta din urma timp de 4 zile a ,,rugat-o” pe inculpata sa efectueze cezariana pe motiv ca nu mai simte nicio miscare de la fat.

​In momentul in care pacienta i-a spus inculpatei sa efectueze cezariana, inculpata nu a facut acest lucru, spunanad ca e ceva normal, insa nu era asa deoarece in aceasta perioada de 4 zile fatul suferea de hipoxie severa, cauzata de lipsa oxigenului in creier. Lipsa oxigenului era datorata infasurarii cordonului ombilical in jurul gatului, fetita stand astfel 4 zile, in corpul mamei, in hipoxie severa. Fapta anterior descrisa constituind infractiunea de vatamare corporala din culpa si totodata un maplraxis medical deoarece medicul nu si-a indepinit obligatiile sale legale de a verifica starea pacientei si implicit starea fatului mai ales cand mama spunea ca nu mai simtea nicio miscare din partea fatului.
In dosarul mai sus metionat, a fost trimisa in judecata inculpata Dinu Valentina sub aspectul savarsirii infractiunilor de vatamare corporala din culpa, neglijenta in serviciu, fals intelectual si doua infractiuni de uz de fals iar pe latura civila au fost chemati in judecata in calitate de parti responsabile civilmente Spitalului Județean de Urgență Slobozia si asiguratorul SC CARPATICA ASIG SA.

​Prima instanta ( Judecatoria Slobozia) a condamnat-o pe latura penala la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala din culpa, neglijenta in serviciu, fals intelectual si doua infractiuni de uz de fals si la pedeapasa complementara a interzicerii dreptului de a exercita profesia de medic pentru o perioada de 5 ani. Pe latura civila, inculpata a fost obligata in solidar cu Spitalului Județean de Urgență Slobozia si asiguratorul SC CARPATICA ASIG SA la plata a peste 1 mil. de euro catre Uzea Raista ( pentru savarsirea infractiunii de vatamare coprorala din culpa) si catre Uzea Marius si Uzea Ecaterina reprezentand daune morale si materiale.
​Curtea de Apel Bucuresti a solutionat definitiv cauza prin admiterea apleului. Pe latura penala Curtea de Apel Bucuresi a dat o decizie injusta prin raportare la starea de fapt. Inculpata Dinu Valentina fiind condamnata doar sub aspectul infractiunii de vatamare corporala din culpa la o amenda in cuantum de 20.000 lei si cel mai important lucru e dat de faptul ca, a fost inlaturata pedeapsa complementara de 5 ani prin care i se interzicea dreptul de a exercita profesia de medic ginecolog aceasta putand in acest moment sa exercite profesia de medic ginecolog in continuare.

​Inculpata a fost achitata pentru infractiunile de fals intelectual si uz de fals ( ambele in forma continuata) pe motiv ca fapta concret savarsita de catre inculpata nu este prevazuta de legea penala.
​Pe latura civila insa decizia Curtii de Apel se aproprie de sentinta data de catre prima instanta inculpata impreuna cu partile responsabile civilmete fiind obligate la plata unei sume de 1 mil. euro si nu 500.000 euro.
​Din decizia Curtii de Apel reiese concret ca : ,,Obligă pe inculpata DINU VALENTINA, în solidar cu părţile responsabile civilmente SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SLOBOZIA şi S.C. CARPATICA ASIG S.A. (cea din urmă, având calitatea de asigurător de răspundere civilă al spitalului, în limita sumei de 500.000 euro, conform poliţei de asigurare seria RCL nr.0005556 din data de 26 februarie 2009), să plătească părţii civile UZEA RAISA-MARIA (prin reprezentanţii legali UZEA MARIUS-DANIEL şi UZEA ECATERINA) următoarele sume de bani:
– suma de 182.884,70 lei, plus dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la data efectuării integrale a plăţii, cu titlu de daune materiale;
– suma de 1.500 euro lunar (în echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR, calculat la nivelul mediu al fiecărei luni), cu titlu de daune materiale, reprezentând prestaţie periodică, începând cu data de 01 septembrie 2009 până la încetarea stării de nevoie. Constată că S.C. GROUPAMA ASIGURĂRI S.A., în calitate de asigurător de răspundere civilă al inculpatei DINU VALENTINA, a plătit, pentru aceasta, în baza contractului de asigurare nr.R 00114013 din data de 27 februarie 2009, în favoarea părţii civile UZEA RAISA-MARIA (prin reprezentanţii legali UZEA MARIUS-DANIEL şi UZEA ECATERINA), suma de 62.000 de euro, cu titlu de daune materiale”.
​Cu privire la daunele morale datorate partilor civile din decizia Curtii reiese ca:,, Obligă pe inculpata DINU VALENTINA, numai în solidar cu partea responsabilă civilmente SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SLOBOZIA, să plătească părţii civile UZEA RAISA-MARIA (prin reprezentanţii legali UZEA MARIUS-DANIEL şi UZEA ECATERINA) suma de 500.000 euro (în echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR de la data efectivă a plăţii), cu titlu de daune morale. “

Din cele enumerate mai sus rezulta ca, in privinta daunelor materiale sunt obligati in solidar atat inculpata cat si cele 2 parti responsabile civilmente insa, in ceea ce privesc daunele morale sunt obligati in solidar inculpata si civilmente SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ SLOBOZIA.