Prin decizia penala nr. 917/A/2015 a Curtii de Apel Cluj – Sectia penala si de minori prin care s-au acordat atat despagubiri de 350 000 de euro cat si condamnarea medicului la 2 ani de inchisoare cu suspendare si pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a mai profesa pentru o perioada de 5 ani dupa executarea pedepsei inchisorii.

Decizia penala nr. 917/A/2015  a Curtii de Apel Cluj a desfiintat sentinta penala nr. 395 pronuntata in 15 dec 2014 de catre Judecatoria Turda.

In baza art. 396 alin. 2 din Codul de proc. pen., prin sentinta pronuntata de catre Judecatoria Turda a fost condamnat inculpatul L.O. astfel:

Pe latura penala:

  • la o pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art. 246 din vechiul Cod pen., cu aplicarea art. 5 din Codul pen,
  • la o pedeapsa de 10 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu, prev. de art. 249 alin. 1 din vechiul Cod pen., cu aplicarea art. 5 din Codul pen.

Fiind contopite cele doua pedepse, instanta  aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 10 luni inchisoare.

Insa, in temeiul art. 81 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 5 din Codul pen., a fost suspendata conditionat executarea pedepsei rezultante pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 10 luni, stabilit in conditiile art. 82 din vechiul Cod pen., pedeapsa ce poate fi revocata in conditiile prev. de art. 83 din vechiul Cod pen.

In temeiul art. 397 alin. 1 din Codul de proc. pen., a fost admisa in parte actiunea civila, astfel:

  1. A fost obligat inculpatul L.O., in solidar cu partea responsabila civilmente S.M.T. la plata sumei de 30 000 lei, partii civile C.D.M.V. – cu titlu de daune morale ( pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor);
  2. A fost obligat inculpatul L.O., in solidar cu partea responsabila civilmente S.M.T. la plata sumei de 60 000 lei, partii civile C.D.M.V. – cu titlu de daune morale (infractiunea de neglijenta in serviciu savarsita impotriva partii civile C.C.T.);
  3. A fost obligat inculpatul L.O., in solidar cu partea responsabila civilmente S.M.T. la plata sumei de 60 000 lei, partii civile C.D. –A – cu titlu de daune morale (infractiunea de neglijenta in serviciu savarsita impotriva partii civile C.C.T.);
  4. A fost obligat inculpatul L.O., in solidar cu partea responsabila civilmente S.M.T. la plata sumei de 100. 000 lei partii civile C.C. T – cu titlu de daune morale (infractiunea de neglijenta in serviciu).

Prezentarea situatiei in fapt, prin intermediul rechizitoriului.

        Potrivit Rechizitoriului  nr. 391/P/ 2010 intocmit de Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj si inregistrat pe rolul Judecatoriei Turda in data de 30.10.2013 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului L.O. pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prevazut de art. 246 din Vechiul Cod pen. si neglijenta in serviciu, prevazuta de art. 249 alin. 1 din Vechiul Cod pen., in coditiile art. 33 lit. a din Vechiul Cod pen., retinandu-se in esenta ca la data de 18.02.2008, in calitate de medic primar de obstretica – ginecologie la S.M.T. si medic curant al partii vatamate C.D.M.V., insarcinata in saptana 41, i-a administrat acesteia  pentru a-i declansa medicamentos nasterea, o tableta de Cytotec, fara a obtine consimtamantul informat al acesteia respectiv fara o informare corecta si completa cu privire la faptul ca acel medicament nu se regaseste in registrul farmacologic roman, nu este utilizat spre distribuire si utilizare in Romania, a fost procurat in mod clandestin, nu este destinat folosirii la declansarea nasterii si ca exista unele riscuri numite de altfel, efecte adverse, la administrarea acestuia, iar la momentul nasterii nu a asigurat prezenta medicului si asistentei de garda din sectia neonatologie a spitalului pentru a asista la nastere.

Fata de cele anterior mentionate, instanta, in temeiul art. 397 alin. 1 din Codul de proc. pen.,  a admis in parte actiunea civila.

Impotriva acestei sentinte au declarat apel in termen legal Parchetul de pe langa Judecatoria Turda si partile civile C.D.M.V., C.C.T. prin reprezentant legal C.D.M.V. si C.D., inculpatul L.O., partea responsabila civilmente S.M.T. si S.A.R.A. S.A.

Curtea in temeiul art. 421 pct. 2 lit a Cod civ. admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Judecatoria Turda si partile civile C.D.M.V., C.C.T. prin reprezentant legal C.D.M.V. si C.D, iar cu privire la latura penala, va condamna pe inculpatul L.O. la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in srviciu contra intereselor persoanelor, iar pentru savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu va fi condamnat la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare, in urma contopirii celor doua pedepse inculpatul L.O. va executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani inchisoare.

Totodata, se va aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a mai exercita profesia de medic pentru o perioada de 5 ani dupa executarea pedepsei inchisorii.

In ceea ce priveste actiunea civila exercitata in procesul penal, pentru motivele expuse mai sus, aceasta este intemeiata in parte si in urma desfiintari hotararii atacate, in temeiul art. 998 C. civ. raportat la art. 1000 alin. 3 Cod civ. va fi obligat inculpatul L.O., in solidar cu partea responsabila civilmente S.M.T., sa plateasca urmatoarele despagubiri civile pentru daune morale astfel, partii civile C.D.M.V. sumele de:

  • 150 000 euro sau echivalentul in lei (infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor) si
  • 100 000 euro sau echivalentul in lei (infractiunea de neglijenta in serviciu) partii civile C.C.T. prin reprezentant legal C.D.M.V. si
  • partii civile C.D.A. suma de cate 100 000 euro sau echivaletul in lei (infractiunea de neglijenta in serviciu).

Curtea respinge apelurile declarate de inculpatul L.O., de partea responsabila civilmente S.M.T., cat sip e cel declarat de catre Societatea de Asigurare A.