In cauzele de malpraxis medical, pe langa prejudiciile de drept comun, specifice raspunderii civile delictuale, mai exista o serie de prejudicii specifice numai malpraxisului medical. Aceste daune corespund unor situatii foarte diferite, dar mai specific legate de activitatea medicala. Ele pot consta intr-o pierdere a oportunitatii de a obtine o ameliorare a starii proprii sau de a scapa de o afectare corporala sau de a fi consecinta unei contaminari cu ocazia transfuziei de produse sanguine sau de injectarea de produse dervate din sange, ele pot sa fie resimtite in timpul sarcinii sau in timpul nasterii unui copil cu handcap.

          Prima categorie de prejudiciu specific malpraxisului medical este prejudiciul specific de contaminare, care cuprinde ansamblul prejudiciilor cu caracter personal, atat fizice cat si psihice, rezultand din reducerea sperantei de viata, din perturbarea vietii sociale, familiare si sexuale, cat si din suferintele si teama de aceste suferinte suportate de pacient si din prejudiciul estetic si de agreement, cat si din toate afectiuniile oportuniste consecutive declararii bolii. Specificitatea acestui prejudiciu este distincta de prejudiciul care rezulta din atingerea adusa integritatii fizice si psihice, fiind pus in evidenta de exemplu in cazurile  de contaminare cu virusul HIV cel care cauzeaza SIDA, sau in situatia in care avem o contaminare transfuzionala cu virusul heatitei C.

          O alta categorie de prejudiciu specific malpraxisului medical este dat de indemnizarea persoanelor in stare vegetative cronica. In acest caz, intinderea daunei este necesar a fi stabilita, atunci cand, urmare a unui accident medical, victima ramane in stare vegetativa. In aceste cazuri concrete, chiar daca acest prejudiciu este suferit direct de catre victima accidentului medical, in mod concret datorita starii delicate in care se afla victima, aceasta nu mai poate sa beneficieze in mod real de aceste beneficii ci aceste daune profita in general apropriatiilor victimei, pe langa propriile lor indemnizatii, rezulta asadar ca, aceasta nu beneficiaza de functia compensatorie a prejudiciului, fiind astfel un prejudiciu direct insa fara a putea repara direct consecintele dezastruoase cauzate victimei.

          Faptul ca, victima este inconstienta, sau nu simte durerea ori vreun sentiment de dizgratie, nu duce la excluderea repararii prejudiciului, astfel ca, realitatea acestui prejudiciu nu tine de simturile sau de sentimentele victimei ci prin simplul fapt al atingerii aduse intereselor patrimoniale sau nepatrimoniale ale victimei indiferent, daca aceasta poate sau nu sa resimta in concret efectele acestui prejudiciu, exista obligativitatea persoanei care a cauzat acest prejudiciu de a-l repara in integralitate.

          Prejudiciul legat de nastere este o alta categore de prejudiciu specific malraxisului medical. Nasterea acestui prejudicu are loc atunci cand, desi exista procedee medicale care permit detectarea in utero, la embrion respectiv la fat anumite afectatiuni de o gravitate particulara, medicul in mod concret nu a detectat aceste anomalii. In situatia in care, exista aceste anomalii ale embrionului sau ale fatului, si daca aceste anomalii nu pot fi remediate, singura solutie viabila ar fi intreruperea sarcinii.

          In situatia in care  aceste anomalii nu au fost descoperite, se presupune ca, prejudiciul astfel creeat este intotdeuna o greseala a unui medic, a unei institutii de sanatate sau a unui laborator de analize medicale, astfel ca, repararea in integralitate a acestui prejudiciu trebuie facuta de catre persoana/persoanele care au savarsit aceea greseala.  In aceasta situatie, daunele datorate difera in functie de greseala comisa, astfel ca, respectiva greseala poate fi la originea handicapului copilului, fie a avut un impact direct asupra continuarii sarcinii, fie a impiedicat depistarea handicapului de care este afectat copilul. In situatia in care, are loc nasterea unui copil cu handicap, prejudiciul astfel creat de catre medici, poate fi datorat si parintiilor copilului, atunci cand, la originea acestei nasteri sta greseala medicala.

          O ultima categorie de prejudiciu specifica malpraxisului medical este prejudiciul consecutiv unei pierderi de sansa. Pierderea de sansa suferita de victima poate fi legata de un defect de informare prealabila sau de o greseala tehnica a practicianului sau a institutiei de sanatate. Referitor la lipsa de informare prealabila, aceasta consta in neindeplinirea obligatiei, de catre medic, de a-l lamuri pe  pacient asupra consecintelor si riscurilor eventuale ale actului medical, astfel ca, pacinetul nu poate sa i-a o decizie corecta si concreta in ceea ce priveste actul medical ce urmeaza a fi efectuat asupra sa. In toate cazurile reparatia trebuie sa fie masurata in raport cu sansa ratata si nu poate fie egala cu avantajul pe care l-ar fi produs aceasta sansa daca s-ar fi produs.

          Intr-o cauza de malpraxis medical, daca in mod concret avem atat o categorie de prejudiciu specifica acestuia in mod obligatoriu sunt indeplinite si conditiile prejudiciului de drept comun, astfel ca, cele doua categorii de prejudicii nu se exclud reciroc ci din contra sunt retinute impreuna intr-o situatie concreta de malpraxis medical.